4f0c7e12bdd6245786cad98415b7bae34db415b6
top of page
  • aborrias

100 breaths of joy
Dit is een fijne dagelijkse routine om je adem open te houden en je dag energiek en in een goede bui te beginnen.

Deze oefening duurt maximaal 20 minuten, tenzij je besluit om daarna nog even te blijven zitten om te genieten van nieuw verworven ontspannen gemoedstoestand (en lichaam!).

Idealiter wordt dit gedaan op muziek. Je kunt mijn afspeellijst op Spotify gebruiken, of je kunt zelf een afspeellijst maken door één nummer te kiezen om op te dansen, één om op te ademen en één voor de ontspanning/meditatie.Tijdens het eerste nummer dans je lekker.... op jouw manier..... laat je lichaam bewegen zoals het wil bewegen. Je staat niet op de dansvloer, niemand kijkt of je het wel goed doet…volg gewoon je lichaam en de muziek. En.. vergeet niet te ademen! Nog niet op een verbonden manier, maar adem diep in en ontspannen uit. Als je tegen het einde van het nummer een beetje buiten adem bent, dan zit je goed...

Nu ben je klaar voor de volgende fase. Ga ontspannen zitten, op de grond of op je bed, met een kussen in je rug. Leun een beetje achterover, in het kussen, zodat je buik ontspannen is en er genoeg ruimte is om te ademen. Benen omhoog, voeten op de grond, één hand op je buik en de andere op je middenrif.

Begin te ademen, door je mond, op een verbonden manier, wat betekent dat er geen pauze is voor de inademing of de uitademing. Bij elke ademhaling bewegen je handen mee, dat is de bedoeling. Je uitademing is ontspannen, wat betekent dat je er geheel geen moeite voor doet.

Na een tijdje voel je misschien wat tintelingen en ben je wellicht een beetje licht in het hoofd. Wanneer je de behoefte voelt, kun je een geluid maken, bij voorkeur de A-klank. (AAAAAHHHHH), en wat trappelen met je handen en voeten op de vloer.

Wanneer het derde nummer begint te spelen, ontspan je je volledig. Adem op jouw manier, houd je ogen gesloten en luister naar de muziek. Dit is het werkelijk ontspannende en magische moment. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng dan gewoon je aandacht terug naar je ademhaling. Adem in... en adem uit....op dit moment doet niets anders in de wereld er toe.


Nadat de muziek stopt, kun je nog even blijven zitten, genietend van de stilte en jezelf observeren.

Dan, wanneer je voelt dat het goed is, breng je je aandacht terug naar de kamer, naar je lichaam en bij je volgende inademing open je je ogen. Nu ben je klaar om je dag te beginnen!

Opmerkingen:

  • Deze oefening kan ook 's avonds worden gedaan, als dat je voorkeur heeft.

  • Deze oefening mag nooit in of bij water worden gedaan (badkuip, zwembad, enz.).

  • Als je je op enig moment tijdens de oefening niet goed voelt, stop dan onmiddellijk en keer terug naar je normale ademhalingspatroon (met pauzes voor de inademing en de uitademing).

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page
4f0c7e12bdd6245786cad98415b7bae34db415b6